Warning: A non-numeric value encountered in /customers/6/1/a/rapsbollen.se/httpd.www/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

Vår berättelse

 

För åtta år sedan, det var på våren 2005, tog vi det första steget till ett nytt liv. Då sålde vi villan i Älvsjö för att bosätta oss i Skåne. Under 90-talet tillbringade vi somrarna på Österlen och som så många andra funderade vi på att flytta hit som pensionärer, med det var många år kvar. Och fram till dess? Frågan hängde kvar och idéer på ett Bed & Breakfast började tränga på.  Hur skulle livet då se ut?

Vi, Staffan och Gudrun

”Vi” är Staffan och Gudrun. Staffan, med rötter både i Värmland, Västergötland och Stockholm är civilingenjör och jobbade i många år med internationella kundutbildningar. Gudrun, ekonom med rötter i Piteå och Stockholm har jobbat inom olika ideella organisationer. Efter många år i arbetslivet infann sig den där längtan, den att göra något annat innan pensionen tar vid. Samma tankar verkar många av våra gäster också ha. Här, lediga från arbetet, verkar våra drömmar smitta av sig.

En lång och slingrig väg

Man kan inte påstå att vägen har varit spikrak. Det tog lång tid att hitta ett ställe och det som vi till slut fastnade för var en jordbruksfastighet som måste byggas om för att passa våra idéer.

Våren 2006 hade vi vår första aktivitet. Då deltog vi i påskhelgens Konstrunda, vi bjöd in konstnärer och konsthantverkare att ställa ut hos oss. Kommer fortfarande ihåg när första besökarna svängde upp på gårdsplanen. Nu var vi igång!

Rummen blev klara allt eftersom, första året 3, andra året 4 och idag har vi nu 19 bäddar att hyra ut. I den separata ekonomibyggnaden har vi inrett ett galleri och ett frukostrum.

 

På baksidan där det tidigare fanns hönshus och badplats för ankorna ligger nu en terrass med damm där koifiskar och slöjstjärtar simmar.

Rapsbollens bed and breakfast Österlen

Terassen före….

 

Rapsbollens bed and breakfast Österlen

… och efter

Den tidigare underbara trädgården med breda rabatter och massor av allehanda växter förföll ganska raskt. Vi hade inte tid att rensa ogräs och samtidigt bygga rum. Men glädjande nog är trädgården återigen på väg att bli en stolthet

Långa dagar

Det blir långa dagar under högsäsongen. Väckarklockan står på 5.45 för en kopp te och macka innan arbetet med gästernas frukost tar vid. För de som så önskar börjar dagen halv nio med Qigong. De flesta är helt nybörjare men alla tycker att det är den bästa tänkbara start på dagen. Efter qigongen står frukost till gästerna uppdukad.

Gudrun bakar allt matbröd och gör egna marmelader. Det brukar bli många frågor om Österlen och vi ger tips på gallerier, badplatser och annat sevärt. Sadlarna på hyrcyklar ska justeras, däcken pumpas och kanske skall lunchkorgen packas. Gästerna får behålla sina rum till kl 12. Sedan ska det städas, sängar bäddas, matbröd bakas, varor handlas osv. Inga döda punkter. 15-16 timmars arbetsdag är vanligt och man är ganska trött när man till slut kommer i säng.Rullgardinen dras ner

Högsäsongen varar ungefär två månader och det blir märkligt tyst och glest med besökare när skolorna startar på hösten.

Rullgardinen dras ner.

För att överleva här, rent ekonomiskt, måste man stå på flera ben. Staffan har coachning av arbetslösa under lågsäsong. Tiden används också till att fräscha upp rummen, galleriet och kök och frukostrum. Då ska också nästa säsong planeras med aktiviteter, marknadsföring osv.

Om man ska summera så har vi nu ett fungerande bed and breakfast i Peppinge, en liten by strax norr om Kåseberga och Ale Stenar. Bara 2 mil till Ystad och tre till Simrishamn. Vi har fått en trogen kundkrets som gärna kommer tillbaka och som villigt rekommenderar oss till sina vänner. Tack för det!

Höga berg och djupa dalar

Den här resan har på inga sätt varit lätt och smärfri. Det har varit många djupa dalar men också riktigt härliga toppar. Vi hade ju inga som helst garantier för att vi skulle klara detta. Inga erfarenheter av att driva företag och hotell. Misstagen har varit många och ovissheten är stor (många sömnlösa nätter)  men än så länge har vi faktiskt lyckats överleva och det är en stor tillfredsställelse att känna att man faktiskt klarar av det man föresatt sig.