Warning: A non-numeric value encountered in /customers/6/1/a/rapsbollen.se/httpd.www/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

Att göra på Österlen

 

 

Kyrkmarathon

Det finns ett stort antal kyrkor på Österlen. Många kommer från dansktiden och 1100-talet. Rapsbollen har satt ihop en cykelutflykt på ca 4,2 mil, dvs ett marathonlopp.  Då passerar man inte mindre än 9 kyrkor.Givetvis kan man korta ner sträckan och välja färre kyrkor.

Arrangemanget:

-Boka boende på Rapsbollen, tänk på att vi har lågsäsongspriser en stor del av året när du bor tre nätter och betalar för två. Klicka här så kommer du till bokningssidan.

-Du får med dig ett lunchpaket till en kostnad av 95 kr.

-Du kan antingen använda din egen cykel, hyra någon av våra cyklar som är av enkelt utförande, eller kanske hyra cykel, vi kan rekommendera uthyrare i närheten.

-Innan du ger Dig ut går vi igenom lämpliga cykelvägarÅterkom gärna med frågor om Du undrar över något 0411 526629.

Här finns information om vilka kyrkor som du kan besöka och lite information om varje kyrka. 

Kyrkmarathon Österlen Rapsbollen B&B

Löderups kyrka- Kyrkmarathon – Österlen

Kyrkmarathon Österlen Rapsbollens b&b

Bollerups kyrka – Kyrkmarathon – Österlen

Kyrkmarathon Tosterup Österlen Rapsbollen

Tosterups kyrka-Kyrkmarathon-Österlen

 

1) Kåseberga – Löderups Strandbad – Sandhammaren

En sträcka på 17 km med bil, den blå markeringen på kartan. Men, allra trevligast är nog att promenera längs stranden. Här upplever du sol, bad, god mat, vacker natur och sevärdheter.

Hammars backar och Kåsebergaåsen bildades när inlandsisen smälte. Idag   betesmark och åker. Rik flora och fauna.

Ale Stenar. Guidningar anordnas sommartid av utbildade guider. Även förbokningar. Här kan du läsa mer om Bronsåldern på Österlen och följa forskningen på området.

 

Sol och bad: Fin sandstrand hela vägen från Löderups Strandbad till Sandhammaren.

 

Äta och dricka: I Kåseberga hamn finns rökeriet och Kåseberga Café & Bistro. I Löderups strandbad finns ett par restauranger och i Sandhammaren finns café och korv/grillkiosk.

Sevärdheter: Ale Stenar som ligger vid Kåseberga hamn.

Dag Hammarskiölds sommarställe Backåkra som idag är ett litet museum. Vackert beläget.

Hagestad naturreservat: Mestadels ek- och tallskog, hagmarker och Tygeån som vattendrag. En skog   planterad som skydd mot sandflykten. Rikt på blommor och har en rik   häckfågelfauna.

Bilder från området – klicka här

2) Peppinge-Sandhammaren-Skillinge-Brantevik-Simrishamn-Kivik-Brösarp

En sträcka på 61,3 km med bil, den blå markeringen på kartan. En lång sträcka med flera härliga stränder t ex Sandhammaren, Tobisvik (Simrishamn) och vid Stenshuvuds Nationalpark.Här finns också mängder av fornfynd och minnesmärken t ex hällristningar vid Simrislund och i Järrestad och kungagraven i Kivik.

Vacker natur, t ex Stenshuvuds Nationalpark med informationscentret Naturum där det också finns en härlig sandstrand.

På sträckan finns givetvis också en rad trevliga restauranger, gårdsbutiker och caféer. Börja gärna utflykten med en promenad till våra grannar, Galleri Jägfeldt med Annikas ”rockiga” målningar och Galleri Peppinge med Åsa Melins målningar, dikter och keramik.

Läs mer om Peppinge by här.

Äta och dricka: I Skillinge och Brantevik finns hamnkrogar. I kivik Bures Fiskrestaurang. Daniel Berlins välrenommerade restaurang i Skåne Tranås och nära Kivik hittar man Fridens Gårdskrog (känd för sina fantastiska pizzor). Bellas Bistro i Simrishamn kan också rekommenderas.

Sevärdheter: Fiskelägena Skillinge, Brantevik och Gislövs Hammar.

Hällristningar i Simrislund (skyltat) och fornlämningar som Havängsdösen från yngre stenåldern och Kiviksgraven från bronsåldern.

Övrigt: Apotekarns trädgård (medelhavsträdgård) inne i Simrishamn. Äpplets Hus i Kivik med visningsträdgård och restaurang. Sparrisgården nära Skillinge. Margareta Forslund konstnär och designer med butik i Vik, norr om Simrishamn.

Bilder från området – klicka här

 

3) Trädgårdar på Österlen

En sträcka på 71 km med bil, den blå markeringen på kartan. Punkten A avser Ystad och Klostret (A). I klosterträdgårdarna finns en särskild örtagård med krydd- och medicinalväxter och en kålträdgård. Apelgården kan man njuta sin picknick omgiven av träd med äpplen, päron, mandel, valnöt, fläder och fikon. Här hittar man också Rosariet. Trädgårdsföreningen Sub Rosa har olika arrangemang och vandringar i Rosariet.

Åker man sedan kustvägen österut passerar man bla Skillinge fiskeläge (B) med pittoresk tät bebyggelse och smala ”strädder”. Här frodas stockrosorna.

Haven i Gärsnäs (C), utmed väg 11 någon mil väster om Simrishamn hittar vi Haven Österlen,  en visnings- och rehabiliteringsträdgård.

Apotekarns (D )medelhavsträdgård inne i Simrishamn.

Mandelmanns (E) EkologiskaTrädgård  på Djupadals Gård i Rörum.

Äpplets Hus (F) i Kivik.

Läs mer om klostret och klosterträdgårdarna i Ystad.

Läs mer om Haven Österlen

Läs mer om Apotekarns Trädgård

Läs mer om Mandelmanns Trädgård.

Läs mer om Äpplets Hus.

Bilder från området – klicka här